1 Şubat 2014 Cumartesi

Wood Mood


Son zamanların en ' aklı başında ' akımı: Doğallık. İster giyim modasında, ister dekorasyon tasarımlarında, hatta mutfak trendlerinde dahi 'yenilik' zamanla normal dışı olarak algılanmaya başladı. 'Yeni' bizlere giderek daha teknolojik, daha anti-natürel'i anımsatıyor artık. Fakat son yıllarda bu teknolojik, yapay, katkısız olmayan kalabalıktan sıkılmış olacağız ki geri gelen 'doğallık' akımı günlük hayatımıza özlediğimiz o sadeliği katmaya başladı.

Artık kendimiz ve geleceğimiz için endişelendiğimizden mi, modaya uyma isteğinden midir bilinmez; daha çok doğal besin tüketmeye, organik kumaşlar giymeye, evlerimizde natürel materyaller kullanmaya özen gösteriyoruz. Elbette sağlıklı olduğu kadar göz zevkimize de hitap eden bir dekorasyon istiyorsak anahtar kelimemiz: Ahşap.

Ahşap, tarihin ilk zamanlarından beri mükemmel bir mühendislik malzemesi olmuştur. Yapılarda, mobilyalarda kullanılmış ve bu kullanım süresi boyunca görevini başarıyla yerine getirmiştir. 
Örneğin; Dünya'nın en büyük tarihi ahşap binası 100 metre boyu ve 100 yıllık varlığıyla Büyükada'daki Rum Yetimhanesi'dir.

Bugün Amerika'nın %90'ı ahşap evlerden oluşuyor. Maliyeti ise betonarme yapılara oranla oldukça düşük olan ahşap aslında bir çok mimari sorunu çözebilen (kolon açıklıkları, rutubet vs.)bir malzemedir.

Bilinenin aksine ahşap;yanabilen ancak yangına dayanıklı bir malzemedir.Diğer doğal olmayan dekorasyon ürünlerinde tahribat meydana geldiğinde onarılması çok güçken, ahşapta genellikle cila ya da boya zarar gördüğünden onarımı oldukça kolaydır.

Tabii ki ev dekorasyonunda -diğer doğal malzemelerde olduğu gibi- ahşap kullanımı diğer materyallere oranla maliyet olarak daha yüksek.Fakat bunu bir yatırım olarak düşünebilmek için, ahşabın kullanım ömrünün gerekli bakımlar yapıldığında oldukça uzun olduğunu (300 yıl kadar), ısı yalıtımı sağladığından size ekstra kâr sağlayacağını ve fizyolojik-psikolojik sağlığınızı olumlu olarak etkileyeceğini bilmekte yarar var.

Ufak bir 'wood mood' ipucu: Ahşap olmasa dahi eski, kullanmaya çekindiğiniz mobilyalarınızı, eskitme ahşap boyayarak, kulplarını ya da kumaşlarını değiştirerek evinizdeki doğal görünüme katkı sağlayabilirsiniz. (Aşağıda ilham alabileceğiniz bir kaç resim de var.)

İşte evlerde ahşap kullanımının en güzel örnekleri:























Detaylı yazı için : Sophia's Decor












Detaylı yazı için : Centsational Girl


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder