27 Mart 2014 Perşembe

Help Me !

 Sevgili Charlotté House & Co. takipçileri, 

Bundan böyle olabildiğince sizden gelen soruları ve verdiğim yanıtları-tavsiyeleri yayınlamaya çalışacağım.
Sorularınız ve danışmak istediğiniz her şey için charlottehouseco@gmail.com ' a mail atmanız yeterli olacak.
Sevgiyle kalın.

" Merhaba,

Geçen hafta yayınlanan 'Perfect Pastel' başlıklı yazınızı beğeniyle okudum.Dekorasyonda beyazı ve pastel renkleri çok seviyorum.Fakat bu zevkimi biraz geç farkettim.Geçen sene taşındığım evimde genel olarak koyu renkler kullandım.Eşyalarım da yeni olduğu için çoğunu değiştiremiyorum.Örneğin salonumda siyah deri koltuk takımım var. Yemek masam venge, sandalyeler ise bej rengi.TV ünitesi ise ahşap rengi (açık bir ton) Çok geniş bir mekan olmadığından vitrin koymadık ama az da olsa kullanılabilir alanım var.Duvar ve halılarım açık renk, halıda bej üzerine uçuk yeşil desenler var.
Yazınızdaki resimlerde ferah, şeker gibi odalar vardı.Çok fazla bütçemizi zorlamayacak ama benim de salonumu ferahlatacak önerileriniz var mı?

Teşekkürler,
Gözde H. " 


Merhaba Gözde Hanım,

Öncelikle henüz 1 yıl önce evinize taşınmışsınız, keyifle oturmanızı dilerim. Sorunuza gelince; elbette koyu renklerle pastel  tonları bir arada kullanmak mümkün.Size daha faydalı bilgi verebilmem için bir kaç açıdan çekilmiş fotoğraflar gönderebilirseniz çok iyi olurdu.Şimdilik gözümde canlanan salonunuzla ilgili bir kaç öneri sunabilirim:

Hangi renkleri kullanmak istediğinize karar vermekle başlayabilirsiniz.Örneğin siyahla gri ve bebe mavisi ya da mentol yeşili oldukça uyumlu olan pastel renklerden.Krem ve toz pembe de diğer güzel seçenekler. Beyaz, siyahı daha çok göz önüne çıkaracağından istediğiniz etkiyi yaratamayabilirsiniz.

Salonunuzda odak noktası şu an koyu renk olan koltuklarınız.Bu etkiyi kırmak için metrelik kumas alıp keten örtüler yaptırabilirsiniz.Malum önümüz yaz, deri dokusunun sizi rahatsız etmesini de önleyecektir.Örneğin açık gri bir örtü üzerine krem ve bebe mavisi kırlentler yerleştirebilirsiniz.

Koltuğunuzun üzerindeki duvar müsaitse gümüş çerçeveli bir ayna asabilirsiniz; hem ışığı yansıtacak hem de salonunuza derinlik kazandıracaktır.

Halılarınızdaki yeşil tonu pastel bir renkse odanın geri kalanında onu kullanmanız bütünsellik yaratacaktır.

Perde olarak çok ince bir tül kullanmanız faydalı olur, böylece ışığı tamamen içeri almış olursunuz.Yine mentol yeşili kalın perdelerle uyum sağlayabilirsiniz.

Masanız koyu renkse üzerine büyük bej ya da açık gri renkte bir örtüyle kamufle edebilirsiniz.

Siyahı renk olarak sadece koltukta kullanmak da onu öne çıkarır. Bu yüzden diğer küçük boyutlu objelerde de siyah kullanmaya özen gösterin. Örneğin açık renk gövdeli,siyah başlıklı bir abajur gibi.

Kullanım için alanınız olduğunu belirtmişsiniz, burayı değerlendirmek için eskiciden alacağınız bir dresuar ya da şifonyer mobilyayı mentol yeşiline boyayarak kullanabilirsiniz.Böylece düşük bütçeyle ferahlık veren,şık ve kullanışlı bir mobilyanız olur.Üzerindeki duvara ayna ya da siyah çerçeveli çiçek vb resimler asabilirsiniz.

Son olarak aydınlatma düzeyinin olabildiğince yüksek olmasını tavsiye ederim.
Size fikir ve ilham verebileceğini düşündüğüm dekorasyonları aşağıda bulabilirsiniz.

Önerilerimin yardımcı olması dileklerimle,
Sevgiler. 
























19 Mart 2014 Çarşamba

Just printed with Animals.


' Evde hayvan desenleri mi ? Bir nevi hayvanat bahçesi yani... Nasıl olur bilmem ki?! '
Yıllar önce bir dergide 'Evde Doğa Etkisi' başlıklı yazıyı okuduğumda aklımdan geçen düşünceler bunlardı. Evinizde doğa ve hayvan desenleriyle dekorasyon uygulamak oldukça zordur. Çok ölçülü davranmayı, fazlaca kesip biçip tartmayı gerektirir. İnsanı 'rezil de eder vezir de' diyebileceğimiz cinstendir. Kısacası 'animal printed' tehlikeli sulardır. 

Peki doğa ve hayvan desenlerini çok seviyoruz, evimizde uygulamak istiyoruz, fakat nereden-nasıl başlayacağımızı bilmiyoruz. Bu durumda ne yapmamız gerekiyor? 
İşte size ipuçları :

- Öncelikle her zaman söylediğim gibi iyi bir dekorasyon, bütünselliği gerektirir. Kendinize bir yol çizmeniz ve bu yolda ilerlemeniz gerekiyor. Bu nedenle mekanın geri kalanıyla uyum sağlayacak desenler ve parçalar seçmelisiniz.

- Bu tür desenlerin pek çok çeşidi var; Leopar, Zebra, Zürafa,Yılan desenleri ise en çok kullanılanlar.

- Benim önerim bu tür desenleri küçük parçalarda kullanmak; halı, puf, örtü, minder gibi.
Aşağıda bu tür kullanımlara örnek olacak resimler bulabilirsiniz.

- Kullandığınız desen kadar ürünün materyali de önemli. Mesela yer döşemeniz üzerinde kullanacağınız inek derisi görünümlü bir halı ortama sofistike bir hava katabilir. (Görünümlü diyorum çünkü gerçek deri ve hayvan ürünlerini kullanılmasını desteklemiyorum açıkçası )
Örneğin buradan IKEA'nın sığır derisi bir postunu inceleyebilirsiniz. 

- Bir kaç deseni aynı anda kullanmamanızı öneririm. Yalnız başına bile yeterince dikkat çekici olabilen bu desenler bir diğeriyle beraber kullanıldığında göz yorucu olabilir.

- Elbette uyumlu olan şeylerin göze daha fazla hitap ettiği gerçeği var ki; hayvan desenlerinde de bu durum böyle. Özellikle geniş mekanlarda siyah ile birlikte kullanıldıklarında oldukça şık duruyorlar. 'Animal print' lerin bir diğer ekürisi ise deri materyalinden yapılan her şey ! Özellikle ofislerde biraz değişiklik yaratmak isteyenler için deri ürünleri ve hayvan desenli aksesuarları -uyumlu ölçüde- bir arada kullanmalarını kesinlikle öneririm.

Hayvan ve doğa desenlerini dekorasyonda uygularken çok karışık, göz yorucu bir sonuç elde edebileceğiniz gibi; sofistike, yaratıcı ve kaliteli bir görünüm de yaratabilirsiniz. Sorularınız için charlottehouseco@gmail.com'a maillerinizi bekliyorum ! 

Şimdilik hoşçakalın ...